Létrehozva: 2010-01-14, 13:26:26
Utolsó frissítés: 2010-01-14, 13:26:26
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 111616
Dátum: 2009-02-23
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/FakeInit.A trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG SHeur2.HQC
BitDefender Trojan.Generic.1721808
e-Trust Win32/FakeAlert.XC
F-PROT W32/Trojan2.GBEC
Fortinet PossibleThreat
F-Secure Trojan.Win32.Agent.bayz
Ikarus Trojan.Fakealert
Kaspersky Trojan.Win32.Agent.bayz
vírusvédelem elnevezés
McAfee Downloader-ASH.gen.b(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/FakeInit.A
Microsoft Win32/Fakeinit
Panda Generic Trojan
Rising Antivirus Trojan.Win32.Undef.vqc
Sophos Mal/UnkPack-Fam
Trend Micro TROJ_GENERIC.DIT
VirusBuster Trojan.Agent.JBWD
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A Win32/FakeInit.A trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • \dllcache\userinit.exe
  • init32.exe

A Win32/FakeInit.A trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

  • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Temp\mousehook.dll
  • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Temp\ntdll64.dll
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.
image image image image

A Win32/FakeInit.A trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\WinSock2\Parameters\Protocol_Catalog9] "Next_Catalog_Entry_ID"="3F6"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\WinSock2\Parameters\Protocol_Catalog9] "Num_Catalog_Entries"="D"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\WinSock2\Parameters\Protocol_Catalog9] "Serial_Access_Num"="7"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\WS2IFSL] "DisplayName"="Windows Socket 2.0 Non-IFS Service Provider Support Environment"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\WS2IFSL] "ErrorControl"="1"
  • teljes lista...
Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/FakeInit.A trójai WS2IFSL néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\drivers\ws2ifsl.sys elérési útra hivatkozik.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) lsp-test-nax.ind.in weboldalhoz csatlakozik.