Létrehozva: 2008-04-04, 12:01:08
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:20:25
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 84274
Dátum: 2003-06-12
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Farex.EA féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Fearso
AVG I-Worm/Nofear.E
Avira WORM/Fearso.E.10
BitDefender Generic.Malware.E!.9399966B
F-PROT W32/Fearso.E
Fortinet W32/Fearso
F-Secure Email-Worm.Win32.Fearso.e
Ikarus Email-Worm.Win32.Fearso.D
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Email-Worm.Win32.Fearso.e
McAfee W32/Nofear.gen@MM(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Farex.EA
Microsoft Win32/Nofear.D@mm
Norton Antivirus W32.Nofer.A@mm
Panda W32/Trile.E
Rising Antivirus Worm.Mail.Win32.Fearso.e
Trend Micro WORM_FEARSO.GEN
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A Win32/Farex.EA féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • \LastGood\
 • hh.exe
 • kernel.dll
 • old4.tmp
 • old7.tmp
 • setup.txt
 • svchost.exe

A Win32/Farex.EA féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése .exe.

A Win32/Farex.EA féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • OLDA.tmp
 • OLDD.tmp

A Win32/Farex.EA létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Start Menu\ Programs\ Startup\ <random>. exe nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " NAVW32" =" C: \ WINDOWS\ <random>. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl.

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Farex.EA féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

image image image Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A feladó e-mail címében szereplő felhasználó az alábbiak egyike:

 • msdn
 • someone

A feladó e-mail címének domain-je microsoft.com .

A levél feladóját a megtámadott számítógépről gyűjti össze, illetve korábban megtámadott számítógépekről gyűjtötte össze.


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • Announcement!
 • I need help about script!!!
 • Stats

Melléklet

A féreg által elküldött e-mail lehetséges mellékletei:

 • friends4u.wav.scr
 • lovers.mdb.pif
 • friendsgreetings.mdb.pif