Létrehozva: 2008-05-29, 14:03:58
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:20:41
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 71928
Dátum: 2003-06-24
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Farex.V féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Fearso-U@UPX
AVG I-Worm/Nofear.T
Avira WORM/Fearso.U.2
BitDefender Win32.Generic.2573
F-PROT W32/Fearso.B
Fortinet W32/Fearso
F-Secure Email-Worm.Win32.Fearso.u
Ikarus Trojan.Win32.StartPage.NK
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Email-Worm.Win32.Fearso.u
McAfee W32/Nofear.u@MM(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Farex.V
Microsoft Win32/Fearso.U@mm
Norton Antivirus W32.Nofer.A@mm
Panda W32/Fearso.U.worm
Rising Antivirus Worm.Fearso.u
Trend Micro WORM_FEARSO.GEN
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A féreg a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Farex.V féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) OLD<number>.tmp nevű fájlt.

A Win32/Farex.V féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése .exe.

A Win32/Farex.V féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) OLD<random>.tmp nevű fájlt.

A Win32/Farex.V féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése .exe.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl. Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl a fájl nevében.
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " CLEANER" =" C: \ WINDOWS\ " helyen hoz létre bejegyzést, melyet kiegészít a létrehozott .exe fájlok nevével


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Farex.V féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

image image image Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A feladó e-mail címében szereplő felhasználó az alábbiak egyike:

 • msdn
 • someone

A feladó e-mail címének domain-je microsoft.com .


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • 25 merchants and rising!
 • Announcement!
 • Bad news!!
 • CALL FOR INFORMATION!
 • Cows
 • teljes lista...

Melléklet

A féreg által elküldött e-mail mellékletének kiterjesztése lehet:

A féreg által elküldött e-mail mellékletének második kiterjesztése az alábbiak egyike:

 • .bat
 • .pif
 • .scr

A féreg rejtőzködési célból második fájlkiterjesztést is használ a mellékletben.