Létrehozva: 2007-11-22, 15:34:26
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:19:57
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 512
Dátum: 1995-03
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Veszélyeztetett területek: MBR (a merevlemez legelső szektora), boot-szektor
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/FAT_Avenger vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast FAT Avenger
AVG Fat_Avenger
BitDefender FAT_Avenger.A (Boot image)
F-PROT FAT_Avenger.A
F-Secure Virus.Boot.FatAvenger
Ikarus Virus.Boot.FatAvenger
Kaspersky Virus.Boot.FatAvenger
McAfee FAT Avenger(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/FAT_Avenger
NOD32 (ESET) FAT_Avenger
Panda Fat_Avenger
Rising Antivirus Virus.boot.FatAvenger
Sophos FatAvenger
Trend Micro FAT_AVENGER*
VirusBuster FAT_Avenger.A
 

szervezet elnevezés
Wildlist Fat_Avenger

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

A hajlékonylemez fertőzése

A merevlemez fertőzése


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/FAT_Avenger vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/FAT_Avenger vírus memóriarezidens.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/FAT_Avenger vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

THIS PROGRAM WAS WRITTEN IN INDIA (c)1993 FAT AVENGER P.S.