Létrehozva: 2008-07-03, 11:39:24
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:20:58
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 903
Dátum: 1993-07
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
Veszélyeztetett fájlok: com
 

A MS-DOS/Fichv.2_1 vírus csak akkor fertőz, ha az aktuális flopilemezen még legalább 3000 bájt szabad terület marad a fertőzött fájl kiírása után is.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Fichv.2_1 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Fichv-903
AVG Fichv
BitDefender Fichv.903
e-Trust Fichv
F-PROT Fichv.903
Fortinet Fichv.903
F-Secure Virus.DOS.Fichv.903
Panda Fichv
Ikarus Virus.DOS.Fichv.903
Kaspersky Virus.DOS.Fichv.903
McAfee Fichv(Virus)
NOD32 (ESET) Fichv.2_1
Microsoft DOS/Fichv.903
Norton Antivirus Fichv.2_1
vírusvédelem elnevezés
Panda Fichv 2.1
Rising Antivirus Fichv.903
Sophos Fichv-903
Trend Micro FICH-1
VirusBuster Fichv.903
AVG Fichv
Kaspersky Virus.DOS.Fichv.903
F-Secure Virus.DOS.Fichv.903
McAfee Fichv(Virus)
Norton Antivirus Fichv.2_1
Sophos Fichv-903
Trend Micro FICH-1
VirusBuster Fichv.903
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden évben márciusban

tevékenység

felülírja az aktuális lemez egyes részeit az alábbi szöveggel:
*****FICHV 2.1 vous a eu*****

A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása
  • fájl megnyitása
A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/Fichv.2_1 vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Fichv.2_1 vírus memóriarezidens.