Létrehozva: 2007-11-06, 16:36:12
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:21:16
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 244224
Dátum: 2003-05-08
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Fizzer.A féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Fizzer
Win32:Fizzer-B
AVG I-Worm/Fizzer.A
BitDefender Win32.Fizzer.A@mm
e-Trust Win32/Fizzer
F-PROT W32/Fizzer.A@mm
W32/Fizzer.Keylogger
F-Secure Email-Worm.Win32.Fizzer
Ikarus Email-Worm.Win32.Fizzer
Kaspersky Email-Worm.Win32.Fizzer
McAfee W32/Fizzer.dll(Virus)
W32/Fizzer.gen@MM(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Fizzer.A
NOD32 (ESET) Win32/Fizzer.A
Panda W32/Fizzer
Rising Antivirus Worm.P2p.Fizzer
Worm.P2p.Fizzer.pk
Sophos W32/Fizzer-A
Trend Micro WORM_FIZZER.A
VirusBuster Backdoor.Fizzer
I-Worm.Fizzer
Worm.Win32.Fizzer
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Fizzer-mm

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Fizzer.A féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • ProgOp.exe
 • iservc.exe
 • iservc.dll
 • initbak.dat
 • dat1-2.cab
 • iserc.klg

A féreg kódját tartalmazó fájlok az alábbi ikonnal jelennek meg:

image image
image image

A Win32/Fizzer.A féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "SystemInit"="C:\WINDOWS\iservc.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\txtfile\shell\open\command] "@"="C:\WINDOWS\PtogOp.exe 0 7 '%SystemRoot%\system32\NOTEPAD.EXE %1' 'C:\WINDOWS\initbak.dat' 'iservc.exe'"
A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Fizzer.A féreg SparkyMutex néven hoz létre mutexet.

A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Fizzer.A féreg leállítja azon folyamatokat, melyek nevében szerepelnek a következő szótöredékek:


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Fizzer.A féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A féreg a [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Intenet Account Manager\Accounts] regisztrációs adatbázis bejegyzést használja SMTP szerver kereséséhez.

image image image Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A feladó e-mail címében szereplő felhasználó az alábbiak egyike:


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • And I know
 • B cannot remember
 • Benjamin
 • Bitte keine Skript- oder Botspielereien, kein Betteln nach Voice
 • Damn it feels good to be gangsta.
 • teljes lista...

A levél Tárgy (Subject) mezőjében véletlenszerűen generált szöveget tesz.


Melléklet

A féreg által elküldött e-mailben szereplő melléklet nevének első részét az alábbi szavakból állítja össze:

A féreg által elküldött e-mailben szereplő melléklet nevének második részét véletlenszerű számjegyekből állítja össze.

A féreg által elküldött e-mail mellékletének kiterjesztése lehet:Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Fizzer.A féreg az alábbi portokon nyit hátsóajtót:

 • 81
 • 2018
 • 2019
 • 2020
 • 2021
A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Fizzer.A féreg az alábbi IRC szerverekhez csatlakozik:

 • irc.awesomechat.net
 • irc.blueshadownet.org
 • irc.chatlands.org
 • irc.darkmyst.org
 • irc.exodusirc.net
 • irc.hemmet.chalmers.se
 • irc.mirc.gr

A Win32/Fizzer.A féreg a(z) AOL Instant Messenger csevegőprogramot használja.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A Win32/Fizzer.A féreg programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

Sparky will reign.