Létrehozva: 2007-11-22, 15:36:46
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:21:26
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 2327
Dátum: 1998-12
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
Veszélyeztetett fájlok: com, exe
Veszélyeztetett területek: MBR (a merevlemez legelső szektora), boot-szektor
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Flip.2343 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Flip
AVG Aircop
BitDefender Flip.2153.C (Boot image)
e-Trust Flip Boot
F-PROT Flip.2153.C
F-Secure Virus.Multi.Flip.2153.d
Ikarus Flip.2343
Kaspersky Virus.Multi.Flip.2153.d
McAfee Flip.mp(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Flip
NOD32 (ESET) Flip.2343
Norton Antivirus Flip.2343
Panda Flip/Omicrom
Rising Antivirus Flip 2343-A
Sophos Flip
Trend Micro FLIP.1
VirusBuster Flip (boot)
 

szervezet elnevezés
Wildlist Flip.mp.2343.A,Flip.2343

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése

A hajlékonylemez fertőzése

A merevlemez fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a hónap második napján 4 órakor

tevékenység

elforgatja a képernyőt


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Flip.2343 vírus memóriarezidens.

A memóriába beülő MS-DOS/Flip.2343 vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 3064 bájt.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Flip.2343 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

OMICRON by PsychoBlast