Létrehozva: 2008-06-20, 12:05:02
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:22:28
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 274432
Dátum: 2006-05-11
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Fontra.B féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Dybac
AVG Worm/VB.SS
Avira WORM/VB.DZ.13
BitDefender Win32.Worm.P2p.Vb.DZ
F-PROT W32/Fontra.11763
Fortinet W32/Fontra.B
F-Secure P2P-Worm.Win32.VB.dz
Ikarus P2P-Worm.Win32.VB.DZ
Kaspersky P2P-Worm.Win32.VB.dz
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Bactera.worm!p2p(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Fontra.B
Microsoft Win32/Fontra.B
Panda W32/Bactera.A.worm
Rising Antivirus Worm.P2p.VB.ch
Sophos Mal/Bactara-A
Trend Micro PE_FONTRA.B
VirusBuster Worm.VB.CJA
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A féreg a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Fontra.B féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • \Temp\bactera\1st Go Warkanoid Crack & KeyGen all Versions.exe
 • \Temp\bactera\1st Security Agent and all lower Versions Crack & KeyGen.exe
 • \Temp\bactera\bacteria.exe
 • \Temp\bactera\DynaBlaster1 Crack.exe
 • \Temp\bactera\Enigram Crack & KeyGen all Versions.exe
 • teljes lista...

A Win32/Fontra.B féreg a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza az alábbi fájlokat:

 • AntiVirScan.exe
 • bac.exe
 • bac2.exe
 • list
image

A Win32/Fontra.B féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\VB and VBA Program Settings\Bactera\bac1] "infection1"="True"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\VB and VBA Program Settings\Bactera\bac1] "infection2"="True"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\VB and VBA Program Settings\Bactera\bac1] "me"="<actualdrive>:\<actualdir>\<actualfile>"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\VB and VBA Program Settings\Bactera\bac1] "syscreated"="True"
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdir> kifejezés azt a könyvtárat jelöli, ahonnan a féreg indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdrive> kifejezés azt a meghajtót jelöli, amelyikről a féreg indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli.
Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A Win32/Fontra.B féreg a(z) eMule megosztást használja.