Létrehozva: 2007-11-12, 15:41:02
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:22:44
Platform: WM
Típus: macrovirus
Méret: 111
Dátum: 2002-11-06
Nyelv: WordBASIC
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003, Windows Vista, OS/2
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS, Unix, Linux, Mac OS X, Macintosh, BeOS, Solaris, Windows CE, Windows Mobile
Veszélyeztetett fájlok: DOC, DOT
Működéshez szükséges programok: command.com, format.com, format.exe
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A WM/FormatC.A macrovirus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast MW:FormatC-A
AVG WM/FormatC.A
BitDefender WM.FormatC.A
e-Trust WM/FormatC.A
F-PROT WM/FormatC.A
F-Secure WM/FormatC.A
Ikarus Trojan.MSWord.FormatC.a
Kaspersky Trojan.MSWord.FormatC.a
McAfee WM/FormatC(Trojan)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft WM/FormatC
NOD32 (ESET) WM/FormatC.A
Norton Antivirus WM.FormatC
Panda WM/FormatC.A
Rising Antivirus FormatC.A
Sophos WM/Format-C
Trend Micro WM_FMT_TRAJON
VirusBuster WORD.95.Formatc.A
 

Makrókezelés

A makróvírusok célja, hogy terjedésük során egy másik dokumentumot megfertőzzenek. Minden olyan adatállomány, mely az adatokon kívül az adatállomány értelmezni képes alkalmazás számára végrehajtható programot tartalmaz makróvírussal megfertőzhető. Természetesen ez csak akkor igaz, ha az alkalmazás számára végrehajtandó utasításkészlet lehetőséget teremt erre. A makróvírusok a terjedésük érdekében a megfertőzött dokumentumban makrókat hoznak létre. Ebben helyezik el a terjedésükhöz szükséges kódot, amit aztán a dokumentumot kezelő alkalmazás (például Microsoft Word, Excel) értelmez és végrehajt.

A WM/FormatC.A macrovirus által fertőzött dokumentum tartalmazza a(z) AutoOpen vírusmakrót.

Megjegyzés: Egy állomány dokumentum, illetve sablon voltát NEM a fájl kiterjesztése dönti el. Minden sablon és dokumentum tartalmaz egy típusjelzést (ez egyetlen bit az állományban), ami alapján az alkalmazás eldönti, hogy dokumentumról vagy sablonról van-e szó. A makróvírusok a dokumentrumon, illetve sablonon belül számos különböző területen lehetnek. A vírus készítőjének alapvető célja, hogy minél jobban eldugja a vírus kódját.

A WM/FormatC.A macrovirus a víruskódját a hagyományos makróterületen helyezi el.

A makróvírusoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a fertőzött makrókód elinduljon. Erre a makróvírusokat kezelő alkalmazások számos lehetőséget kínálnak.

A AutoOpen automakró segítségével éri el a makróvírus, hogy felhasználói beavatkozás nélkül, automatikusan lefusson és vezérléshez jusson a számítógép felett a víruskód.

A makróvírusok esetenkén több különböző típusú állományt is képesek megfertőzni.

A macrovirus a következő kiterjesztésű fájlokat fertőzi meg:

  • DOC
  • RTF

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

megformázza a(z) c: meghajtót

image image