Létrehozva: 2007-11-22, 15:38:08
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:22:49
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 8192
Dátum: 1992-10-11
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Veszélyeztetett területek: MBR (a merevlemez legelső szektora), boot-szektor
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Frank vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Frankenstein
AVG Frankenstein
BitDefender Frankenstein (Boot image)
F-PROT Frankenstein
F-Secure Virus.Boot.Frankenstein
Kaspersky Virus.Boot.Frankenstein
McAfee Frankenstein(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Frankenstein
NOD32 (ESET) Frank
Panda Frankenstein.512
Sophos Frankenstein
Trend Micro FRANKENSTEIN*
VirusBuster Frankenstein
 

szervezet elnevezés
Wildlist Frankenstein

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

A hajlékonylemez fertőzése

A merevlemez fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a belső számláló értéke

tevékenység

szektorokat töröl a lemezről


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Frank vírus memóriarezidens.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A víruskódban egy titkosított szöveg található.

A MS-DOS/Frank vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

Frankenstein's Magic v1.00a (C) Copyright 1992, Megatrends 2000 Corp. The Johan family ---- HISTORY ---I born at 11 October 1992 - 7 pm o'clock. My mission is make all Diskette DESTROY if my 3 Counter same. My name is Frankenstein's Magic v1.00a my Copyright is (C) Copyright 1992, Megatrends 2000 Corp. The Johan family is my best family. WARNING : I will DESTROY you disk if touch me!!! if you want my listing, please write you name in MikroData this change only three times. I protect you HardDisk from Illegal hand and I count my children, Good bye.