Létrehozva: 2008-08-15, 11:53:50
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:24:11
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 217395
Dátum: 2002-10-24
Tömörítő: Armadillo
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/FriendGreet.A féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avira WORM/FriendGreet.A
BitDefender Trojan.Greetings.A
Fortinet Apn/Frgreet
F-Secure Email-Flooder.Win32.FriendGreetings
Ikarus Email-Flooder.Win32.FriendGreetings
Kaspersky Email-Flooder.Win32.FriendGreetings
vírusvédelem elnevezés
McAfee Hide Minimized.dr(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/FriendGreet.A
Microsoft Win32/Friendgreet.A
Rising Antivirus Hack.Flooder.FriendGreetings.c
Trend Micro WORM_FRIENDGRT.A
VirusBuster Advert.Friendgreet.A
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A féreg az internetről megpróbálja letölteni az alábbi fájlokat:

 • instmsiw.exe
 • instmsia.exe
 • isscript.msi
 • Friend Greetings.msi
image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/FriendGreet.A féreg az ideiglenes (Temp) mappában létrehozhatja a(z) ICD<number>.TEMP nevű fájlt.

A Win32/FriendGreet.A féreg a C:\Program Files mappába másolja magát az alábbi neveken:

 • \Common Files\Media\Install.log
 • \Common Files\Media\NewBinary2.exe
 • \Common Files\Media\NewBinary3.exe
 • \Common Files\Media\NewBinary4.exe
 • \Common Files\Media\Otdock.dll
 • teljes lista...
Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl a fájl nevében.

A Win32/FriendGreet.A féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "PMedia"="C:\Program Files\Common Files\Media\winsrvc.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\WinSrv Reg] "DisplayName WinSrv Reg"=
 • "UninstallString C:\Program Files\Common Files\Media\UNINSTAL.EXE C:\Program Files\Common Files\Media\INSTALL.LOG WinSrv Reg Uninstall"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\explorer\Browser Helper Objects\{7011471D-3F74-498E-88E1-C0491200312D}]
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\CLASSES\IEEvtCatcher.IEEvtCatcherObj.1]
 • teljes lista...

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) http://www.friendgreetings.com/pickup/ weboldalhoz csatlakozik.