Létrehozva: 2008-07-03, 11:40:22
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:24:21
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1271
Dátum: 2002-11-13
Nyelv: Assembler x86-16 bit
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Fsn vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast FSN-1279
AVG FSN
Avira FSN
BitDefender FSN.1279.B
e-Trust FSN.1279
F-PROT FSN.1279.B
Fortinet FSN.1279.B
F-Secure Virus.DOS.FSN.1279.a
Ikarus Virus.DOS.FSN.1279.a
Kaspersky Virus.DOS.FSN.1279.a
vírusvédelem elnevezés
McAfee Univ/c(Virus)
NOD32 (ESET) Fsn
Microsoft DOS/FSN_1279.B
Norton Antivirus FSN.1279.B
Panda FNS.1279
Rising Antivirus Virus.Dos.FSN.1279.a
Sophos FSN
Trend Micro FSN.1279-C
VirusBuster FSN.1279.B
 
 • Egyéb elnevezések: FSN.1279,

 • Fertőzés

  A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

  COM fájlok fertőzése


  Tevékenységek

  Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

  feltétel

  minden évben decemberben

  tevékenység

  • visszaállítja a korábbi képernyőképet

  • az itt megadott üzenetet jeleníti meg:
   -===============================Ź
   Ś Have you voted F.S.N.? Ś
   Ś Well, you can fuck it now ... Ś
   L===============================-

  A fertőzés módszerei

  A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

  A MS-DOS/Fsn vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

  Minden meghajtót megpróbál megfertőzni. Nem csupán a helyi, de a hálózati meghajtókon is megfertőzi az aktuális könyvtár fájljait.

  A csak olvasható (readonly), rejtett (hidden) és rendszer (system) attribútumú fájlok megfertőzésére is képes.


  Memória

  A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

  A MS-DOS/Fsn vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.

  Saját INT23 és INT24 megszakításokat használ, így futását nem lehet a Ctrl-Break kombinációval megszakítani.


  Egyebek

  A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

  A MS-DOS/Fsn vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

  FSN
  image