Létrehozva: 2010-06-25, 16:05:40
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 11:31:31
Platform: Win32
Típus: vírus
Méret: 101088
Dátum: 2009-01-15
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Fujacks.BJ vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Adware-gen
AVG Win32/Heur
Avira TR/Crypt.XPACK.Gen
BitDefender Win32.Fujacks.PRP.CU
e-Trust Win32/Emerleox.GC
F-PROT W32/Fujack.U
Fortinet W32/Fujacks.AV
F-Secure Packed:W32/Ickylogger.gen!B
Ikarus Virus.Win32.AdWare
Kaspersky Worm.Win32.Fujack.cr
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Fujacks.aw (Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Fujacks.BJ
Microsoft Win32/Fujacks.M
Norton Antivirus W32.Fujacks.E
Panda W32/Autorun.AFR
Rising Antivirus Win32.BMW.t
Sophos W32/Autorun-UM
Trend Micro PE_AGATDUL.A-O
VirusBuster Worm.Autorun.CYR
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image

A Win32/Fujacks.BJ vírus a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) \drivers\TXPlatform.exe nevű fájlt.

A Win32/Fujacks.BJ vírus a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza az alábbi fájlokat:

 • autorun.inf
 • gk.tmp
 • ĄĄĄĄĄĄ.exe

A Win32/Fujacks.BJ \<alldir>\Desktop_1.ini néven a C:\Program Files mappába másolja magát.

image image image image image image image

A Win32/Fujacks.BJ vírus a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Explorer"="C:\WINDOWS\system32\drivers\TXPlatform.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "ShowedCheckBrowser"="Yes"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Window_Placement"=hex:2C 00 00 00 00 00 00 00 01 00 00 00 FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF 49 00 00 00 49 00 00 00 A1 02 00 00 E4 01 00 00
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer] "NoDriveTypeAutoRun"=0x00000080
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\http\shell\open\command] "@"="\"C:\Program Files\InternetExplorer\iexplore.exe\" -nohome"
 • teljes lista...

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

 • www.52cps.com
 • www.ipshougou.com
Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.