Létrehozva: 2008-02-29, 17:32:20
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:24:31
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 35328
Dátum: 2007-01-16
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Fujacks.L féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Agent-ITS
AVG Worm/Delf.AFN
Avira TR/Proxy.Delf.CA
BitDefender Win32.Worm.Delf.BD
e-Trust Win32/Emerleox.BE
F-PROT W32/Fujack.L
Fortinet W32/Fujacks!worm
F-Secure Worm.Win32.Delf.bd
Ikarus Worm.Win32.Fujack
Kaspersky Worm.Win32.Delf.bd
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Fujacks.worm(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Fujacks.L
Microsoft Win32/Small.J
Norton Antivirus W32.Fujacks.L
Panda W32/Radoppan.I.drp
Rising Antivirus Worm.Win32.Delf.bd
Sophos W32/Fujacks-AD
Trend Micro WORM_FUJACKS.DH
VirusBuster Win32.HLLP.WHBoy.M
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/Fujacks.L féreg a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza az alábbi fájlokat:

 • autorun.inf
 • setup.exe

A Win32/Fujacks.L létrehozza a C: \ Windows\ System32\ drivers\ spoclsv. exe nevű fájlt.

Minden olyan könyvtárban ahol fertőzött a(z) Desktop_.ini fájlt hozza létre.

image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " Svcshare" =" C: \ Windows\ System32\ drivers\ spoclsv. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Annak érdekében, hogy egy féreg, vírus egy esetlegesen a megtámadott számítógépen lévő másik károkozó működését korlátozni tudja, ezért a képesek arra, hogy a rendszerleíró adatbázisból a másik vírusra vagy féregre vonatkozó bejegyzéseket töröljék. Előfordulhat az is, hogy így próbálják elejét venni, hogy egy alkalmazás (például vírusvédelem vagy tűzfal) a gép újraindításával aktivizálódjon.

A Win32/Fujacks.L féreg a rendszerleíró adatbázisból az alábbi bejegyzéseket törli:

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "kav"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "KAVPersonal50"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "KvMonXP"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "McAfeeUpdaterUI"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Network Associates Error Reporting Service"
 • teljes lista...
Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/Fujacks.L féreg az autorun szekció "open=" sorába az alábbi bejegyzéseket teszi:

[AutoRun]
open=setup.exe
shellexecute=setup.exe
shell\Auto\command=setup.exe
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Fujacks.L féreg leállítja az alábbi folyamatokat:

 • CCenter.exe
 • FrogAgent.exe
 • KRegEx.exe
 • KVSrvXP.exe
 • Logo1_.exe
 • teljes lista...
Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A Win32/Fujacks.L féreg a(z) GameSetup fájlt osztja meg P2P megosztásban.

A féreg a megosztott fájloknak exe kiterjesztést ad.


Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg megkísérel a(z) www.ctv163.com webcímre csatlakozni.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

tönkreteszi azon fájlokat, melyek kiterjesztése az alábbi:

 • ASP
 • ASPX
 • HTM
 • HTML
 • JSP
 • PHP

A megtámadott számítógépen a vírusoknak, férgeknek az egyik elsődleges célpontjai a megosztott mappák. Ezzel nemcsak a helyi hálózaton, hanem peer-to-peer (P2P) kapcsolatokon keresztül is képesek terjedni. Megpróbálhatnak továbbá távoli kapcsolatot létesíteni más számítógépek megosztott könyvtáraival is.

A jelszavakat az alábbiakból választja: