Létrehozva: 2007-11-06, 16:36:56
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:24:42
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 56320
Dátum: 2004-10-11
Tömörítő: ASPack
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Funner.A féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:MSN-Funner
AVG Worm/Funner.A
BitDefender Win32.Worm.Funner.A
e-Trust Win32/Funner.A
F-PROT W32/Funner.A
F-Secure IM-Worm.Win32.Funner
Ikarus IM-Worm.Win32.Funner
Kaspersky IM-Worm.Win32.Funner
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Funner.worm(Virus)
Microsoft Win32/Funner.A
NOD32 (ESET) Win32/Funner.A
Panda W32/Funner.A.worm
Rising Antivirus Worm.MSN.Funny
Sophos W32/Funner-A
Trend Micro WORM_FUNNER.A
VirusBuster Worm.Funner.A
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Funner

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Funner.A féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) rundll32.exe nevű fájlt.

A Win32/Funner.A féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • IEXPLORE.EXE
  • bsfirst2.log
  • userinit32.exe
  • EXPLORE.EXE
  • EXPLORER.EXE

A féreg kódját tartalmazó fájlok az alábbi ikonnal jelennek meg:

image
image image image

A Win32/Funner.A féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "MMSystem"="C:\WINDOWS\rundll32.exe "C:\WINDOWS\System32\mmsystem.dll", RunDll32"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "MMSystem"="C:\WINDOWS\rundll32.exe "C:\WINDOWS\System32\mmsystem.dll", RunDll32"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Userinit"="C:\WINDOWS\System32\userinit32.exe"
Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/Funner.A féreg a C:\Windows\System.ini fájl [boot] szekciójába a(z) Shell=C:\WINDOWS\System32\explore.exe bejegyzést teszi.


Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg módosítja a host fájlt, ezáltal az alábbi webcímek elérhetetlenné válnak:

A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Funner.A féreg a(z) MSN Messenger csevegőprogramot használja.