Létrehozva: 2008-07-03, 11:40:56
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:26:17
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 591
Dátum: 1997-04-21
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Gamblers vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Lutil-591
AVG Lutil
Avira Lutil
BitDefender BehavesLike:Dos.FileInfector
e-Trust _591
F-PROT Lutil.591
Fortinet Lutil.591
F-Secure Virus.DOS.Ouse.591
Ikarus Virus.DOS.Lutil.591
Kaspersky Virus.DOS.Ouse.591
vírusvédelem elnevezés
McAfee Lutil.591(Virus)
NOD32 (ESET) Gamblers
Microsoft DOS/Lutil.591
Norton Antivirus Lutil
Panda Ouse.591
Rising Antivirus LUTIL.591
Sophos Ouse
Trend Micro LUTIL.591
VirusBuster V591
 
 • Egyéb elnevezések: V591, , Lutil,

 • Fertőzés

  A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

  COM fájlok fertőzése


  Tevékenységek

  Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

  feltétel

  pontosan három hónappal a fertőzés után az aktuális év nagyobb mint 1991

  tevékenység

  felülírja a C: meghajtó bootszektorát


  A fertőzés módszerei

  A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

  A MS-DOS/Gamblers vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

  A főkönyvtárban keres fertőzhető célpontokat.


  Memória

  A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

  A MS-DOS/Gamblers vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.