Létrehozva: 2007-11-09, 11:58:34
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:27:31
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 23552
Dátum: 2004-11-11
Tömörítő: Yoda, UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Golten.A féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Aler-C
AVG Worm/Aler.A
BitDefender Win32.Mofei.E
e-Trust Win32/Golten.B
F-PROT W32/Aler.A
F-Secure Net-Worm.Win32.Aler.a
Ikarus Net-Worm.Win32.Aler.A
Kaspersky Net-Worm.Win32.Aler.a
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Golten.worm.a(Virus)
Microsoft Win32/Golten.A
NOD32 (ESET) Win32/Golten.A
Panda W32/Aler.A.worm
Rising Antivirus Worm.SCardSer
Sophos W32/Mofei-E
Trend Micro WORM_GOLTEN.A
VirusBuster Worm.Golten.B1
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Golten

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Golten.A féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • spc.exe
  • Alerter.exe
  • SCardSer.exe
  • comwsock.dll
  • dmsock.dll
  • mst.tlb
  • sptres.dll
Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A Win32/Golten.A féreg megosztott könyvtárként a(z) ADMIN$\System32\ mappát használja.

A Win32/Golten.A féreg az alábbi fájlokat osztja meg P2P megosztásban:

  • Alerter.exe
  • Alerter16.exe
Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Golten.A féreg netlog néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\WINDOWS\system32\SCardSer.exe elérési útra hivatkozik.


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Golten.A féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A levél feladóját a megtámadott számítógépről gyűjti össze, illetve korábban megtámadott számítógépekről gyűjtötte össze.


Tárgy

A levél lehetséges tárgya: Latest News about Arafat!!!


Melléklet

A féreg által küldött e-mail üzenet melléklete ARAFAT_1.EMF ARAFAT_2.EMF .Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Golten.A féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-032 jelű sérülékenységét.

Biztonsági rés található az ablakkezelés alkalmazásprogramozási felületén és a virtuális DOS-gép alrendszert kezelő összetevőben. A biztonsági rést kihasználva a bejelentkezett felhasználók teljes mértékben átvehetik a rendszer vezérlését. A Windows kernel pedig helyi szolgáltatásmegtagadáshoz vezető biztonsági rést tartalmaz. Ezt felhasználva a támadó olyan programot futtathat a számítógépen, amely a rendszer működésképtelenségét okozhatja.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Golten.A féreg véletlenszerűen kiválasztott portokon nyit hátsóajtót.

A féreg a(z) dmsti.exe fájlt tölti le a webről a háttérben.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

tönkreteszi az alábbi fájlokat:

A megtámadott számítógépen a vírusoknak, férgeknek az egyik elsődleges célpontjai a megosztott mappák. Ezzel nemcsak a helyi hálózaton, hanem peer-to-peer (P2P) kapcsolatokon keresztül is képesek terjedni. Megpróbálhatnak továbbá távoli kapcsolatot létesíteni más számítógépek megosztott könyvtáraival is.

A jelszavakat az alábbiakból választja: