Létrehozva: 2007-11-27, 17:25:28
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:27:49
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1575
Dátum: 1991
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Green_Caterpillar.1575.A vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Green Caterpillar-1575
AVG Green_Caterpillar.A
Avira Caterpillar
BitDefender Green_Caterpillar.1575.C
e-Trust Green_Caterpillar
F-PROT Green_Caterpillar.1575.A
Fortinet Green_Caterpillar.1575.A
F-Secure Virus.DOS.Caterpillar.a
Ikarus GreenCaterpillar.1575f
Kaspersky Virus.DOS.Caterpillar.a
vírusvédelem elnevezés
McAfee GrnCat.1479(Virus)
NOD32 (ESET) Green_Caterpillar.1575.A
Microsoft DOS/Green_Caterpillar_1575.A
Norton Antivirus Green Caterpillar (1)
Panda Green Carterpilar
Rising Antivirus Gc1575A
Sophos 1575-a
Trend Micro GREENCAT
VirusBuster 1575
 
 • Egyéb elnevezések: v1575,

 • Fertőzés

  A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

  COM fájlok fertőzése

  EXE fájlok fertőzése


  Tevékenységek

  Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

  feltétel

  "3" hónappal a rendszer megfertőzése után

  tevékenység

  a képernyő bal felső sarkában kirajzol és onnan a jobb alsó sarok felé elkezd mozgatni egy férget. Ha képernyőtörlés vagy egyéb hatás miatt ez a féreg megsérül, akkor a bal felső sarokból újraindul


  A fertőzés módszerei

  A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

  A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/Green_Caterpillar.1575.A vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.


  Memória

  A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

  A MS-DOS/Green_Caterpillar.1575.A vírus memóriarezidens.


  Egyebek

  A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

  A vírusra jellemző, azonosításra is alkalmas a fertőzött fájl végén található kódsorozat.