Létrehozva: 2007-11-09, 12:00:24
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:27:59
Platform: W97M
Típus: macrovirus
Méret: 7215
Dátum: 1998-05-25
Nyelv: VBA, Word97
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003, Windows Vista, OS2
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS, Linux, Unix, Solaris, BeOS, Windows 3.xx, Windows CE, Windows Mobile, Palm, Symbian összes...
Veszélyeztetett fájlok: DOC
Működéshez szükséges programok: ipconfig.exe, ftp.exe
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A W97M/Groov.A macrovirus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast MW97:AntiSR1
AVG W97M/Smac
BitDefender W97M.Groov.Q
e-Trust W97M/Groov.A
F-PROT W97M/Groov.A
F-Secure W97M/Groov.A
Ikarus Virus.MSWord.Groovie.G
Kaspersky Virus.MSWord.Groovie
vírusvédelem elnevezés
McAfee W97M/Groov.gen(Virus)
Microsoft W97M/Groov.AN
NOD32 (ESET) W97M/Groov.A
Panda W97M/Groov.AN
Rising Antivirus Groovie.J
Sophos WM97/Ipattack
Trend Micro W97M_GROOVIE
VirusBuster WORD.97.Groov.A
 

szervezet elnevezés
Wildlist W97M/Groov.A

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A W97M/Groov.A macrovirus a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza az alábbi fájlokat:

 • ip.txt
 • script.sys

A macrovirus a Word Startup mappájában létrehozza a(z) data.dot fájlt.


Makrókezelés

A makróvírusok célja, hogy terjedésük során egy másik dokumentumot megfertőzzenek. Minden olyan adatállomány, mely az adatokon kívül az adatállomány értelmezni képes alkalmazás számára végrehajtható programot tartalmaz makróvírussal megfertőzhető. Természetesen ez csak akkor igaz, ha az alkalmazás számára végrehajtandó utasításkészlet lehetőséget teremt erre. A makróvírusok a terjedésük érdekében a megfertőzött dokumentumban makrókat hoznak létre. Ebben helyezik el a terjedésükhöz szükséges kódot, amit aztán a dokumentumot kezelő alkalmazás (például Microsoft Word, Excel) értelmez és végrehajt.

A W97M/Groov.A macrovirus által fertőzött dokumentum tartalmazza az alábbi vírusmakrókat:

A fertőzött sablonfájl tartalmazza az alábbi vírusmakrókat:

Megjegyzés: Egy állomány dokumentum, illetve sablon voltát NEM a fájl kiterjesztése dönti el. Minden sablon és dokumentum tartalmaz egy típusjelzést (ez egyetlen bit az állományban), ami alapján az alkalmazás eldönti, hogy dokumentumról vagy sablonról van-e szó. A makróvírusok a dokumentrumon, illetve sablonon belül számos különböző területen lehetnek. A vírus készítőjének alapvető célja, hogy minél jobban eldugja a vírus kódját.

A W97M/Groov.A macrovirus víruskódja a következő makrómodulokban található:

 • groovie
 • orbit
A makróvírusoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a fertőzött makrókód elinduljon. Erre a makróvírusokat kezelő alkalmazások számos lehetőséget kínálnak.

Az alábbi automakrók segítségével éri el a makróvírus, hogy felhasználói beavatkozás nélkül, automatikusan lefusson és vezérléshez jusson a számítógép felett a víruskód:

 • AutoOpen
 • AutoClose
 • AutoExit

Az alábbi makrónevek a gyári menümakrók helyét átvéve vezérlést adnak a W97M/Groov.A macrovirus futásához:

 • FileSaveAs
 • filesave
 • fileclose
 • fileprint

A W97M/Groov.A macrovirus a(z) data.dot sablonfájlba települ, amit a Word standard sablonként tölt be.

A makróvírusok saját rejtőzködésük érdekében gyakran lopakodási technikákat is bevetnek, megnehezítve ezzel a felfedezésüket.

A W97M/Groov.A macrovirus alábbi vírusmakrói azonos nevűek, mint a beépített menüparancsokhoz tartozó gyári makrók, így lehetetlenné teszik a menüpont indítását:

 • viewvbcode
 • ToolsMacro
 • FileTemplates

A W97M/Groov.A macrovirus a számára veszélyes menüparancsokat eltünteti a menüből, ezek a következők:

 • Tools Macro
 • Tools Templates and add-ins...
A makróvírusok esetenkén több különböző típusú állományt is képesek megfertőzni.

A macrovirus DOC kiterjesztésű fájlokat fertőz.

A(z) c:\groovie.sys fájlt a W97M/Groov.A macrovirus készíti, majd exportálja bele a víruskódot, hogy onnan importálhassa.

A fertőzött sablonfájl (Word esetén normal.dot) tartalmazza a(z) data.dot vírusmakrót.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A macrovirus a "complex.is" FTP címre küld üzenetet "anonymous" felhasználói azonosítóval. Az elküldött fájl neve: "c:\ip.txt"


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

 • megváltoztatja a C: meghajtó lemezcímkéjét, az új lemezcímke: "groovie"
 • módosítja a dokumentum Megjegyzések mezejét: ALT-F11 says it's groovie!

image image image image