Létrehozva: 2008-09-05, 11:26:02
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:28:11
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 36608
Dátum: 2005-01-21
Tömörítő: ASPack
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/GwGhost.20 trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Generic.EUR
Avira TR/GwGhost.20.3
BitDefender Trojan.PWS.Gwghost.2.0
e-Trust Win32/GWGhost.E
Fortinet W32/GwGhost.20!tr
F-Secure Trojan.Win32.GwGhost.20
Ikarus Trojan.Win32.GwGhost.20
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky ASPack
McAfee PWS-GWGhost(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/GwGhost.20
Microsoft Win32/Gwghost
Norton Antivirus Kijavított fenyegetések:
Rising Antivirus Trojan.GWGhost.21
Trend Micro TROJ_GWGHOST.20
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/GwGhost.20 trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • ISUBSTA.DLL
  • SCANREGW.EXE
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " ScanRegistry" =" C: \ WINDOWS\ system32\ SCANREGW. EXE /autorun" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).