Létrehozva: 2007-11-22, 15:47:28
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:36:47
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 535
Dátum: 2002-11-13
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

A fertőzött fájlok méretét a vírus nem állandó értékkel változtatja, hanem a fájl méretéhez igazodva a szegmenshatárig tölti ki a fájlt.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Iamv vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Tack.635.Germ
BitDefender Tack.635
F-PROT Tack.635
F-Secure Virus.DOS.I_am.635
Ikarus Virus.DOS.I_am.635
Kaspersky Virus.DOS.I_am.635
McAfee IAMV(Virus)
Microsoft DOS/Tack.635
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Iamv
Norton Antivirus IAMV
Panda Tack.635
Rising Antivirus I-AM.635
Sophos I Am Virus
Trend Micro I_AM
VirusBuster Tack.635
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

üzenetet jelenít meg

image

A fertőzés módszerei

A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/Iamv vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Iamv vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Iamv vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

! WARNING !! THIS IS A VIRUS !! RESEARCH ONLY !! THIS IS A VIRUS !! WARNING !
ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ
ÄÄÄÄÄ> ARRESTED DEVELOPMENT, The Netherlands, Europe +31.PRI.VATE <ÄÄÄÄÄ
ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ
! WARNING !! THIS IS A VIRUS !! RESEARCH ONLY !! THIS IS A VIRUS !! WARNING !
image