Létrehozva: 2007-11-22, 15:47:56
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:36:53
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1618
Dátum: 1989-08
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Icelndic.1618.A3 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast MIX1-1618
AVG Icelandic
BitDefender Icelandic.1618.A
e-Trust Mix 1
F-PROT Icelandic.1618.A
F-Secure Virus.DOS.Mix.1618.a
Ikarus Icelandic.1618
Kaspersky Virus.DOS.Mix.1618.a
McAfee Iceland(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Icelandic_1618.A
NOD32 (ESET) Icelndic.1618.A3
Norton Antivirus Icelandic.Mix-1
Panda Icelandic.1618.I
Rising Antivirus Mix.1618.b
Sophos MIX-1618
Trend Micro MIX1-E
VirusBuster Icelandic.1618.H
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a 9-es megszakítást felhasználva számolja a billentyűleütéseket, a számláló "6000" értékénél

tevékenység

minden lemezre írást verifikálásra változtat


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása
  • fájl megnyitása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Icelndic.1618.A3 vírus memóriarezidens.