Létrehozva: 2010-11-15, 10:16:30
Utolsó frissítés: 2010-11-17, 08:43:49
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 70656
Dátum: 2009-05-28
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Injector.PK trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Inject-SW
Avira Worm/Agent.KY
BitDefender Trojan.Generic.2527922
e-Trust Win32/Smalldoor.CK
F-PROT W32/Agent.HTW
Fortinet W32/Inject.HI@mm
F-Secure Trojan.Generic.2527922
Ikarus VirTool.Win32.Injector
vírusvédelem elnevezés
McAfee BackDoor-DOQ.gen.e
NOD32 (ESET) Win32/Injector.PK
Microsoft VirTool:Win32/Injector.gen!B
Norton Antivirus Trojan.Donbot
Rising Antivirus Trojan.Win32.Nodef.jgq
Sophos Troj/Inject-HI
Trend Micro TROJ_SDBOT.AJ
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Injector.PK trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • <long-random-hexa>.exe
  • msvcrt2.dll
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <long-random-hexa> kifejezés egy hexa karakterekből álló, hosszú karaktersorozatot jelöl.
image

A Win32/Injector.PK trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Microsoft(R) System Manager"="C:\WINDOWS\system32\<long-random-hexa>.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Tcpip\Parameters] "MaxUserPort"=0x00008000
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Tcpip\Parameters] "TcpTimedWaitDelay"=0x0000001E
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\Tcpip\Parameters] "MaxUserPort"=0x00008000
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\Tcpip\Parameters] "TcpTimedWaitDelay"=0x0000001E
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <long-random-hexa> kifejezés egy hexa karakterekből álló, hosszú karaktersorozatot jelöl.