Létrehozva: 2008-06-12, 15:37:46
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:34:00
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 28672
Dátum: 2007-11-10
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/IRCBot.AAL trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG Generic9.SMM
Avira TR/Agent.cql.3
e-Trust Win32/VMalum.BSIT
F-Secure Trojan.Win32.Agent.cql
Ikarus Trojan.Win32.Agent.cql
Kaspersky PE_Patch.UPX
Trojan.Win32.Agent.cql
McAfee Generic.dx(Trojan)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/IRCBot.AAL
Microsoft Win32/IRCbot.gen!F
Norton Antivirus Trojan Horse
Panda Bck/SDBot.LJH
Rising Antivirus Backdoor.Win32.IRCbot.ape
Sophos Troj/Agent-GDU
Trend Micro TROJ_AGENT.ACHC
VirusBuster Trojan.Agent.LXS
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/IRCBot.AAL létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Local Settings\ Temp\ msnmsgr. exe nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " MSN Plus" =" C: \ DOCUME~1\ <user>\ LOCALS~1\ Temp\ msnmsgr. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A trójai jelszavakat gyűjt a számítógépről.

A számítógépen található termékkulcsokat eltároló funkciója van.

A(z) alex.ccpower.ru weboldalhoz csatlakozik.