Létrehozva: 2010-03-19, 16:35:38
Utolsó frissítés: 2010-03-19, 16:35:38
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 35840
Dátum: 2009-03-09
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/IRCBot.ALN trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Rootkit-gen
AVG SHeur2.IJR
Avira TR/Agent.bikz
BitDefender Trojan.Agent.AMBL
e-Trust Win32/VMalum.EXBQ
F-PROT W32/Trojan2.GJRA
F-Secure Trojan.Agent.AMBL
Ikarus Trojan.Win32.Agent
Kaspersky Trojan.Win32.Agent.bikz
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic BackDoor (Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/IRCBot.ALN
Microsoft Win32/Momibot.gen!B
Norton Antivirus Trojan Horse
Panda Trj/Downloader.MDW
Sophos Mal/EncPk-HE
Trend Micro TROJ_AGENT.AKQQ
VirusBuster Trojan.Momibot.C
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/IRCBot.ALN trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • 1028w.exe
  • 2767068176.dat
  • 3076u.exe
  • 3076ui.exe

A Win32/IRCBot.ALN trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\DcomLaunchLmHosts] "DisplayName"="DCOM Server Process Launcher DcomLaunchLmHosts"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\DcomLaunchLmHosts] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system32\1028w.exe srv"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\ERSvcwuauserv] "DisplayName"="Error Reporting Service ERSvcwuauserv"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\ERSvcwuauserv] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system32\3076ui.exe srv"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\seclogonHidServ] "DisplayName"="Secondary Logon seclogonHidServ"
  • teljes lista...