Létrehozva: 2010-01-14, 13:36:24
Utolsó frissítés: 2010-01-14, 13:36:24
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 57856
Dátum: 2009-03-06
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/IRCBot.AML trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Malware-gen
AVG Win32/Heur
Avira TR/Crypt.ZPACK.Gen
BitDefender Backdoor.IRCBot.ACPS
e-Trust Win32/VMalum.EXJM
F-PROT W32/Backdoor2.EBXV
F-Secure Backdoor.IRCBot.ACPS
Ikarus Backdoor.Win32.Momibot.B
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Backdoor.Win32.Rbot.kon
McAfee W32/Sdbot.worm (Virus)
NOD32 (ESET) Win32/IRCBot.AML
Microsoft Win32/Momibot
Norton Antivirus W32.IRCBot
Sophos Troj/Rbot-GXP
Trend Micro BKDR_RBOT.AYV
VirusBuster Worm.Rbot.AJFW
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/IRCBot.AML trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • 3076l.exe
 • 601446349.dat
 • Setupd.exe
 • inetsrvk.exe

A Win32/IRCBot.AML trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\MSDTCNetlogon] "DisplayName"="Distributed Transaction Coordinator MSDTCNetlogon"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\MSDTCNetlogon] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system32\Setupd.exe srv"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\NtmsSvcBrowser] "DisplayName"="Removable Storage NtmsSvcBrowser"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\NtmsSvcBrowser] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system32\3076l.exe srv"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\MSDTCNetlogon] "DisplayName"="Distributed Transaction Coordinator MSDTCNetlogon"
 • teljes lista...
Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/IRCBot.AML trójai az alábbi neveken hozza létre a szervizeket:

 • MSDTCNetlogon
 • NtmsSvcBowser

A létrehozott szervizek elérési útjai:

 • C:\WINDOWS\system32\Setupd.exe srv
 • C:\WINDOWS\system32\3076l.exe srv

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elöl (pl. EXPLORER, FAR MANAGER) még akkor is, ha nem rejtett attributummal ellátottak