Létrehozva: 2010-01-12, 10:20:56
Utolsó frissítés: 2010-01-12, 10:20:56
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 49664
Dátum: 2009-05-05
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/IRCBot.ANM trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG BackDoor.Ircbot.ICX
Avira WORM/IrcBot.49664.1
BitDefender Trojan.Waledac.CP
e-Trust Win32/VMalum.FINX
F-PROT W32/Bredolab.B.gen!Eldorado
Fortinet W32/PackWaledac.B
F-Secure Trojan.Waledac.CP
Ikarus Backdoor.Win32.IRCBot
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Backdoor.Win32.IRCBot.jcx
McAfee W32/Sdbot.worm!g (Virus)
NOD32 (ESET) Win32/IRCBot.ANM
Microsoft Win32/Momibot.gen!B
Norton Antivirus W32.IRCBot
Rising Antivirus Backdoor.Win32.Mnless.bod
Sophos Troj/Agent-JSW
Trend Micro WORM_PKOOBF.SM
VirusBuster Backdoor.IRCBot.ACUP
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/IRCBot.ANM trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • 1219787826.dat
  • nslookupm.exe

A Win32/IRCBot.ANM trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\AFD\Parameters] "DisableRawSecurity"="1"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Messengerxmlprov] "DisplayName"="Messenger Messengerxmlprov"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Messengerxmlprov] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system32\nslookupm.exe srv"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center] "AntiVirusDisableNotify"="1"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center] "FirewallDisableNotify"="1"
  • teljes lista...
Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/IRCBot.ANM trójai Messengerxmlprov néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\nslookupm.exe elérési útra hivatkozik.