Létrehozva: 2010-01-14, 13:38:12
Utolsó frissítés: 2010-01-14, 13:38:12
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 51712
Dátum: 2009-06-01
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/IRCBot.ANR trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG SHeur2.AIOR
Avira TR/Agent.cjwr
BitDefender Trojan.Packed.Hiloti.Gen.2
e-Trust Win32/KillAV.JG
F-PROT W32/Trojan2.IEIB
Fortinet W32/PackWaledac.B
F-Secure Trojan.Packed.Hiloti.Gen.2
Ikarus Trojan.Win32.Agent
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Trojan.Win32.Agent.cjwr
McAfee Generic.dx!ez (Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/IRCBot.ANR
Microsoft Win32/Momibot.gen!B
Norton Antivirus Trojan Horse
Rising Antivirus Packer.Win32.Agent.bk
Sophos Troj/Agent-KBM
Trend Micro TROJ_AGENT.BPAA
VirusBuster Trojan.Agent.KNSM
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/IRCBot.ANR trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • <number>.dat
  • sfc_osp.exe
Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl a fájl nevében.
image image

A Win32/IRCBot.ANR trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\ProtectedStorageSharedAccess] "DisplayName"="Protected Storage ProtectedStorageSharedAccess"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\ProtectedStorageSharedAccess] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system32\sfc_osp.exe srv"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\AFD\Parameters] "DisableRawSecurity"="1"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center] "AntiVirusDisableNotify"="1"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center] "FirewallDisableNotify"="1"
  • teljes lista...