Létrehozva: 2007-11-09, 12:07:12
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:35:21
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 9609
Dátum: 2006-08-12
Tömörítő: MEW
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/IRCBot.OO.1 féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Ircbot-ACE
AVG BackDoor.Generic3.GBC
BitDefender Backdoor.VanBot.A
e-Trust Win32/Cuebot.J
F-PROT W32/Ircbot.TU
F-Secure Backdoor.Win32.VanBot.a
Ikarus Backdoor.Win32.IRCBot.st
Kaspersky Backdoor.Win32.VanBot.a
vírusvédelem elnevezés
McAfee IRC-Mocbot!MS06-040(Trojan)
Microsoft Win32/Mocbot.A!CME-482
NOD32 (ESET) Win32/IRCBot.OO
Panda W32/Oscarbot.KD.worm...
Rising Antivirus Worm.Mocbot.b
Sophos W32/Cuebot-L
Trend Micro WORM_IRCBOT.JL
VirusBuster Backdoor.IRCBot.AAH
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/IRCBot.OO.1 féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) wgareg.exe nevű fájlt.

image image image image

A Win32/IRCBot.OO.1 féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\wgareg]
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Ole] "enabledcom"="n"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa] "restrictanonymous"="1"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa] "restrictanonymoussam"="1"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\lanmanserver\parameters] "autoshareserver"="0"
  • teljes lista...
Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/IRCBot.OO.1 féreg Windows Genuine Advantage Registration Service néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\wgareg.exe elérési útra hivatkozik.

image

Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/IRCBot.OO.1 féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS06-040 jelű sérülékenységét.

A biztonsági rés távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé a megtámadott számítógépen. Ha egy támadó kihasználja ezt a biztonsági rést, teljes mértékben átveheti az irányítást az érintett rendszer felett.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/IRCBot.OO.1 féreg a TCP 18067 porton nyit hátsóajtót.

A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/IRCBot.OO.1 féreg az alábbi IRC szerverekhez csatlakozik:

  • bniu.househot.com
  • ypgwallloan.com

A Win32/IRCBot.OO.1 féreg a(z) AOL Instant Messenger csevegőprogramot használja.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

tönkreteszi a(z) explorer.exe fájlt