Létrehozva: 2007-11-06, 16:39:14
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:35:26
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 23238
Dátum: 2006-09-21
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/IRCBot.OO.2 féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Ircbot-ACE
AVG IRC/BackDoor.SdBot2.JAW
BitDefender DeepScan:Generic.Sdbot.222DFF49
F-PROT W32/NewMalware-Rootkit-I-based!Maximus
F-Secure Backdoor.Win32.IRCBot.wl
Ikarus Trojan-Spy.Win32.Agent.pz
Kaspersky Backdoor.Win32.IRCBot.wl
McAfee W32/Opanki.worm.gen(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Mocbot
NOD32 (ESET) Win32/IRCBot.OO
Panda W32/Oscarbot.LF.worm
Rising Antivirus Backdoor.IRCbot.efb
Sophos W32/Cuebot-N
Trend Micro WORM_IRCBOT.MX
VirusBuster Backdoor.IRCBot.ACP
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/IRCBot.OO.2 féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) net32b.exe nevű fájlt.

image image image

A Win32/IRCBot.OO.2 féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\net32b]
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Ole] "EnableDCOM"="N"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa] "restrictanonymous"="1"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center] "UpdatesDisableNotify"="1"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center] "AntiVirusDisableNotify"="1"
  • teljes lista...
Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\net32b.exe elérési útra hivatkozik.

image

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/IRCBot.OO.2 féreg véletlenszerűen kiválasztott portokon nyit hátsóajtót.

A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/IRCBot.OO.2 féreg az alábbi IRC szerverekhez csatlakozik:

  • net33.vr0k.com.ar
  • net34.vr0k.com.ar
A megtámadott számítógépen a vírusoknak, férgeknek az egyik elsődleges célpontjai a megosztott mappák. Ezzel nemcsak a helyi hálózaton, hanem peer-to-peer (P2P) kapcsolatokon keresztül is képesek terjedni. Megpróbálhatnak továbbá távoli kapcsolatot létesíteni más számítógépek megosztott könyvtáraival is.

A féreg az alábbi megosztásokhoz próbál kapcsolódni és azokon keresztül terjedni:

  • ADMIN$
  • IPC$