Létrehozva: 2008-05-29, 14:04:00
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:35:36
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 177152
Dátum: 2006-05-01
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/IRCBot.RV féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Nugache
AVG IRC/BackDoor.Nugache.A
Avira WORM/Nugache.A
BitDefender Win32.Nugache.A@mm
e-Trust Win32/Nugache
F-PROT W32/Heuristic-162!Eldorado
Fortinet W32/Nugache.A@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Nugache.a
Ikarus Email-Worm.Win32.Nugache.a
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Email-Worm.Win32.Nugache.a
McAfee Generic.dv(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/IRCBot.RV
Microsoft Win32/Nugache.A
Norton Antivirus W32.Nugache.A@mm
Panda W32/Nugache.F.worm
Rising Antivirus Worm.Mail.Nugache.k
Trend Micro WORM_NUGACHE.A
VirusBuster I-Worm.Nugache.A!Pac
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/IRCBot.RV féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) mstc.exe nevű fájlt.

A Win32/IRCBot.RV létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Application Data\ fntcache. bin nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.
image

A Win32/IRCBot.RV féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Microsoft Domain Controller"="C:\WINDOWS\system32\mstc.exe"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\GNU]
A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/IRCBot.RV féreg d3kb5sujs50lq2mr néven hoz létre mutexet.

Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A Win32/IRCBot.RV féreg a megtámadott gépen FTP szervert indít.


Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/IRCBot.RV féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-011 jelű sérülékenységét.

Az LSASS.EXE (Local Security Authority Subsystem Service) programban található puffertúlcsordulási hiba távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé az érintett rendszeren, mely által a támadó teljesen átveheti a távoli számítógép vezérlését.

A Win32/IRCBot.RV féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-007 jelű sérülékenységét.

Az ASN.1 szolgáltatás biztonsági rése kódfuttatást tehet lehetővé.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/IRCBot.RV féreg a TCP 8 porton nyit hátsóajtót.

A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/IRCBot.RV féreg az alábbi csevegőprogramokat használja:

  • AOL Instant Messenger
  • Windows Messenger