Létrehozva: 2008-08-22, 12:26:46
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:35:57
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 41984
Dátum: 2007-08-07
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/IRCBot.XZ.2 féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG IRC-Worm/Delf.CF
Avira WORM/SdBot.41984.42
BitDefender Backdoor.Sdbot.AUX
e-Trust Win32/Pushbot.I
F-Secure Backdoor.Win32.DsBot.hv
Ikarus Trojan.Win32.StartPage.aph
Kaspersky Backdoor.Win32.DsBot.hv
McAfee W32/Checkout!91d0b88a(Virus)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/IRCBot.XZ
Microsoft Win32/Sdbot.ZC
Norton Antivirus W32.Scrimge.A
Rising Antivirus Trojan.Win32.Agent.kr
Sophos W32/Imagine-A
Trend Micro WORM_SDBOT.EXT
VirusBuster Worm.SdBot.FZK
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/IRCBot.XZ.2 féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • img1756.zip
  • svchost.exe
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " Microsoft Genuine Logon" =" svchost. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/IRCBot.XZ.2 féreg a(z) 1863 . porton nyit hátsóajtót.

A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/IRCBot.XZ.2 féreg a(z) vpn.basecore.info IRC szerverhez és a(z) VPN csatornához csatlakozik.

A Win32/IRCBot.XZ.2 féreg az alábbi üzenetekkel küldi át a víruskódot:

  • check it, i shaved my head
  • have u seen my new hair?
  • hey man, did you take this picture?
  • I just took this picture with my webcam, like it?
  • look @ my cute new puppy :-D
  • look @ this picture of me, when I was a kid
  • what the fuck, did you see this?

A Win32/IRCBot.XZ.2 féreg a(z) MSN Messenger csevegőprogramot használja.