Létrehozva: 2008-08-11, 16:17:00
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:36:21
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 22756
Dátum: 2007-09-07
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/IRCBot.YS féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG SHeur.LNF
Avira WORM/SdBot.22756
BitDefender Backdoor.IRCBot.BSX
e-Trust Win32/VMalum.KMA
F-Secure Backdoor.Win32.SdBot.bvs
Ikarus Virus.Win32.Agent.OXW
Kaspersky Backdoor.Win32.SdBot.bvs
McAfee W32/IRCbot.gen.a(Virus)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/IRCBot.YS
Microsoft Win32/Pushbot.AW
Norton Antivirus W32.Neeris
Rising Antivirus Backdoor.Win32.IRCbot.bea
Sophos W32/IRCBot-XS
Trend Micro WORM_SDBOT.FEY
VirusBuster Worm.SdBot.GDE
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/IRCBot.YS féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • img<number>.zip
  • winfp.exe
Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl a fájl nevében.
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " Audio Device Manager" =" winfp. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) ns2.darksheekz.info weboldalhoz csatlakozik.