Létrehozva: 2008-06-27, 10:55:34
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:36:26
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 138752
Dátum: 2007-08-24
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/IRCBot.YW féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Delf-FTY
AVG Generic6.RDD
Avira WORM/SdBot.138752.8
BitDefender Backdoor.Ircbot.ABFJ
e-Trust Win32/Pushbot.X
F-PROT W32/Trojan.BUPP
F-Secure Backdoor.Win32.SdBot.blt
Ikarus Trojan-Dropper.Win32.Agent.bpi
Kaspersky Backdoor.Win32.SdBot.blt
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Sdbot.worm(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/IRCBot.YW
Microsoft Win32/Pushbot.I
Norton Antivirus W32.Spybot.Worm
Panda W32/MSNWorm.U.worm
Rising Antivirus Trojan.Win32.Agent.vrw
Sophos W32/Sdbot-DIB
Trend Micro WORM_SDBOT.EUM
VirusBuster Trojan.CL.Agent.WXV
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/IRCBot.YW féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) winsyshp.exe nevű fájlt.

image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " Microsoft Visual Application" =" winsyshp. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/IRCBot.YW féreg fjasdf néven hoz létre mutexet.

Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

Megkísérli a következő biztonsági programok letiltását:

  • Security Center
  • winvnc4
A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/IRCBot.YW féreg a(z) pwn.basecore.info IRC szerverhez és a(z) #PWN# csatornához csatlakozik.

A Win32/IRCBot.YW féreg a(z) MSN Messenger csevegőprogramot használja.