Létrehozva: 2007-11-22, 15:50:32
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:38:25
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 636
Dátum: 1992
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Ironmaid vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Iron Maiden-636
AVG Iron_Maiden
BitDefender Iron_Maiden.636
e-Trust Iron Maiden
F-PROT Iron_Maiden.636
F-Secure Virus.DOS.IronMaiden
Ikarus Virus.DOS.IronMaiden.636
Kaspersky Virus.DOS.IronMaiden
McAfee Iron-Maiden(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Iron_Maiden.636
NOD32 (ESET) Ironmaid
Norton Antivirus Iron Maiden
Panda August 16th
Rising Antivirus IronMaiden
Sophos Iron Maiden
Trend Micro AUGUST16
VirusBuster Iron_Maiden.636
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

az 1989. utáni években, a 2000. év kivételével, az év első hét hónapjában a hónap 10. napjától kezdve a nem csütörtöki napok

tevékenység

közvetlen lemezszektorba írással tönkreteszi az első merevlemez 11 szektorát


A fertőzés módszerei

A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/Ironmaid vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

A vírus 2 fájlt fertőz meg egy vezérléshez jutáskor.

A csak olvasható (readonly), rejtett (hidden) és rendszer (system) attribútumú fájlok megfertőzésére is képes.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Ironmaid vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Ironmaid vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

IRON MAIDEN
image