Létrehozva: 2007-11-22, 15:51:46
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:38:36
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 161
Dátum: 1992-04
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Itti.161 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Itti-191
BitDefender Itti.161
e-Trust Itti b
F-PROT Itti.161
F-Secure Virus.DOS.Trivial.Exec.161
Ikarus Itti.161
Kaspersky Virus.DOS.Trivial.Exec.161
McAfee Univ.ow/a(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Itti.161
NOD32 (ESET) Itti.161
Norton Antivirus Itti_Bitty.161
Panda Itti.161
Rising Antivirus Itti_Bitty.161
Sophos Little-161
Trend Micro ITTI.A
VirusBuster Itti.161
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

mivel tönkreteszi a hordozó programot, a megfertőzött programfájl futása a vírus kódjának lefutása után megáll és a hordozó gazdaprogram nem fut le

feltétel

nincs több megfertőzhető fájl

tevékenység

  • lefagyasztja a számítógépet

  • az itt megadott üzenetet jeleníti meg:
    EXEC failure
    image

A fertőzés módszerei

A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/Itti.161 vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

A vírus 1 fájlt fertőz meg egy vezérléshez jutáskor.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Itti.161 vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Itti.161 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

EXEC failure