Létrehozva: 2010-10-26, 13:06:04
Utolsó frissítés: 2010-10-26, 13:06:04
Platform: Mac
Típus: trójai
Méret: 22701
Dátum: 2008-11-25
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Mac OS 10.4, Mac OS 10.5, Mac OS 10.6
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Mac/Jahlav.A trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avira MACOS/DNSChanger.hkx
BitDefender Trojan.Generic.IS.613818
e-Trust OSX/Jahlav.B
F-Secure Trojan-Downloader:OSX/Jahlav.A
Ikarus Trojan-Downloader.Perl.Agent
Kaspersky Trojan-Downloader.Perl.Agent.b
McAfee OSX/DNSChanger
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Mac/Jahlav.A
Microsoft TrojanDownloader:MacOS/Jahlav.A
Norton Antivirus OSX.RSPlug.A
Sophos OSX/Jahlav-B
Trend Micro OSX_JAHLAV.A
VirusBuster Trojan.DL.OSX.Jahlav.A
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A trójai a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image image image image image image

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) 94.102.60.106 weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.