Létrehozva: 2007-11-06, 16:39:18
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:38:55
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 36352
Dátum: 2003-06-03
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Jeefo.A féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Jeefo
AVG Win32/Hidrag.A
BitDefender Win32.Jeefo.A
e-Trust Win32/Jeefo.A
F-PROT W32/Jeefo.A
F-Secure Virus.Win32.Hidrag.a
Ikarus Win32.Hidrag
Kaspersky Virus.Win32.Hidrag.a
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Jeefo(Virus)
Microsoft Win32/Jeefo.A
NOD32 (ESET) Win32/Jeefo.A
Panda W32/Jeefo.A.drp
Rising Antivirus Win32.Hidrag
Sophos W32/Jeefo-A
Trend Micro PE_JEEFO.A
VirusBuster Win32.Hidrag
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Jeefo

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Jeefo.A féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\PowerManager] "DisplayName"="Power Manager"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\PowerManager] "ImagePath"="<actualdrive>:\<actualdir>\<actualfile>"
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdir> kifejezés azt a könyvtárat jelöli, ahonnan a féreg indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdrive> kifejezés azt a meghajtót jelöli, amelyikről a féreg indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli.
A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Jeefo.A féreg PowerManagerMutant néven hoz létre mutexet.

Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Jeefo.A féreg Power Manager néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) <actualdrive>:\<actualdir>\<actualfile> elérési útra hivatkozik.

image