Létrehozva: 2007-11-22, 15:54:08
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:39:10
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 2464
Dátum: 1990
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

A méretnövekedés azért változó, mert a fertőzött EXE fájlokat a szegmenshatárig tölti fel.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Jerusalem.Jvt1 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Jerusalem-JVT1
AVG Jerusalem.1808.JVT1
BitDefender Jerusalem.1808.YC
e-Trust Jerusalem
F-PROT Jerusalem.1808.CQ
F-Secure Virus.DOS.Jerusalem.f
Ikarus Virus.DOS.Jerusalem.f
Kaspersky Virus.DOS.Jerusalem.f
McAfee Jerusalem.cw(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Jerusalem.1808!AE
NOD32 (ESET) Jerusalem.Jvt1
Norton Antivirus Jeru.1808 (x)
Panda Jerusalem B Family
Rising Antivirus Virus.Dos.Jerusalem.1522
Sophos Jerusalem
Trend Micro JERU14
VirusBuster Jerusalem.1808.FJ
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/Jerusalem.Jvt1 vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Jerusalem.Jvt1 vírus memóriarezidens.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Jerusalem.Jvt1 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

COMMAND.COM