Létrehozva: 2007-11-22, 15:54:52
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:39:45
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 697
Dátum: 1998-02
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Kaos4.C vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Kaos4-697
AVG Kaos4
BitDefender Kaos4.697.A
e-Trust KAOS4
F-PROT Kaos4.697
F-Secure Virus.DOS.Kaos4.697
Ikarus Virus.DOS.Kaos4.697
Kaspersky Virus.DOS.Kaos4.697
McAfee Univ/f(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Kaos4.697
NOD32 (ESET) Kaos4.C
Norton Antivirus Kaos4
Panda Kaos.697
Rising Antivirus Kaos4
Sophos KAOS4
Trend Micro KAOS4.A
VirusBuster Kaos4.697
 

szervezet elnevezés
Wildlist Kaos4.697.A,Kaos4.697

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz. Előfordulhat, hogy a COM fertőző vírus kifejezetten a COMMAND.COM fertőzésére utazik, illetve épp ellenkezőleg, elkerüli a szem előtt levő, ezért gyors lebukással fenyegető COMMAND.COM fertőzést.

A MS-DOS/Kaos4.C vírus kifejezetten a COMMAND.COM fájlt fertőzi.

image

A fertőzés módszerei

A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/Kaos4.C vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

A MS-DOS/Kaos4.C vírus az elérési útvonalsoron (PATH) található programfájlokat fertőzi meg.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Kaos4.C vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Kaos4.C vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

KAOS4 / Köhntark
image