Létrehozva: 2008-04-04, 12:05:40
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:40:10
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 208896
Dátum: 2003-08-24
Tömörítő: UPX
Nyelv: Microsoft Visual C++
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Kergez.A féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Kergez-D
AVG I-Worm/Gurnak.C
Avira BDS/RUX
BitDefender Win32.Kergez.A@mm
Fortinet W32/Kergez.A
F-Secure Email-Worm.Win32.Kergez.a
Ikarus Email-Worm.Win32.Kergez.A
Kaspersky Email-Worm.Win32.Kergez.a
McAfee W32/Kergez.worm(Virus)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/Kergez.A
Microsoft Win32/Kergez.A
Norton Antivirus Backdoor.Kergez
Panda W32/Kergez
Rising Antivirus Worm.Mail.Kergez.a
Sophos W32/Kergez-C
Trend Micro WORM_KERGEZ.GEN
VirusBuster Worm.Kergez.A
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A Win32/Kergez.A féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) Cekirge.Exe nevű fájlt.

A Win32/Kergez.A féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • cekirge.scr
 • SysTray_.Exe

A Win32/Kergez.A létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ cek_irge. exe nevű fájlt.

A féreg a következő fájlokat hozza létre abba a mappába, ahonnan indítva lett:

 • cek_irge.exe
 • uslu_cekirge.vbs
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " SystemTray" =" C: \ WINDOWS\ system32\ SysTray_. Exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/Kergez.A féreg a C:\Windows\Win.ini fájl [windows] szekciójába a(z) run=C:\Windows\System32\cekirge.scr bejegyzést teszi.

A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Kergez.A féreg leállítja azon folyamatokat, melyek nevében szerepelnek a következő szótöredékek:

A Win32/Kergez.A féreg leállítja az alábbi folyamatokat:


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Kergez.A féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Kergez.A féreg a(z) MyDocuments mappában keres e-mail címeket.

A Win32/Kergez.A féreg az alábbi kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket:

 • asp
 • ht*
Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • Are you vulnerable to identity theft!
 • Protects against viruses, worms, Trojans & hackers.
 • Position Virus Percentage by Occurrence...
 • Microsoft Software Update Services
 • Saves money with 12 months of fast free antivirus updates
 • teljes lista...

Melléklet

A féreg által elküldött e-mail lehetséges mellékletei:

 • WinXP_Virus_Patch.exe
 • Virusun_Ensesine_Tokat.exe
 • Sophos_Patch.exe
 • Flood_Protect.exe
 • TrendMicro_Patch.exe
 • teljes lista...


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Kergez.A féreg a(z) 6767 . porton nyit hátsóajtót.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

bemásolja a uslu_cekirge.vbs fájlt