Létrehozva: 2010-01-14, 13:41:56
Utolsó frissítés: 2010-01-14, 13:41:56
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 218630
Dátum: 2008-11-22
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/KillFiles.NBE trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Delf-ETC
AVG Delf.CTM
BitDefender Trojan.Generic.282872
e-Trust Win32/Mokaksu.A
Fortinet W32/Mokaksu.XD
F-Secure Virus.Win32.Delf.ch
Ikarus Virus.Win32.Delf.ch
Kaspersky Virus.Win32.Delf.ch
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Mokaksu(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/KillFiles.NBE
Microsoft Win32/Mokaksu.A
Panda Trj/Silly.BL
Sophos Mal/Generic-A
Trend Micro TROJ_Generic.DMS
VirusBuster Trojan.DR.Mokaksu.E
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.

A főkönyvtár almappáiba másolja magát, azok nevével, az alábbi kiterjesztésekkel:

  • .exe
  • .sucks
  • <random>.<random>
A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/KillFiles.NBE trójai SUCKS néven hoz létre mutexet.