Létrehozva: 2008-05-29, 14:04:02
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:42:35
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 37888
Dátum: 2004-09-24
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Korgo.AE féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Padobot-B
AVG Worm/Dragos.B
Avira TR/Expl.DcomRpc
BitDefender Generic.Malware.FWX!dldg.6A596A51
e-Trust Win32/Korgo.AE
F-PROT W32/Korgo.AE
Fortinet W32/Padobot.U!worm
F-Secure W32/Korgo.AG
Ikarus Net-Worm.Win32.Padobot.U
Kaspersky Net-Worm.Win32.Padobot.u
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Korgo.worm.gen
NOD32 (ESET) Win32/Korgo.AE
Microsoft Worm:Win32/Korgo.AB
Norton Antivirus W32.Korgo.AB
Panda Trj/ExplDCOM.V
Rising Antivirus Worm.Korgo.aa
Sophos W32/Korgo-AB
Trend Micro WORM_KORGO.AB
VirusBuster Worm.Korgo.AG
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Korgo.AE féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi helyeken véletlenszerű tartalommal hoz létre bejegyzéseket:

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\DataAccess] "SQL"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\DataAccess] "Database"

Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Korgo.AE féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-011 jelű sérülékenységét.

Az LSASS.EXE (Local Security Authority Subsystem Service) programban található puffertúlcsordulási hiba távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé az érintett rendszeren, mely által a támadó teljesen átveheti a távoli számítógép vezérlését.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Korgo.AE féreg a TCP 445 porton nyit hátsóajtót.

A számítógépről összegyűjtött információkat az alábbi címekre továbbítja:

  • adult-empire.com
  • bankofny.com
  • citibank.com
  • citi-bank.ru
  • color-bank.ru
  • teljes lista...