Létrehozva: 2010-11-15, 10:17:44
Utolsó frissítés: 2010-11-17, 08:43:50
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 55296
Dátum: 2010-10-28
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Kryptik.ANP trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Malware-gen
AVG Agent2.BDFC
Avira TR/FraudPack.bejk
BitDefender Trojan.Generic.4553252
e-Trust Win32/ASuspect.HHHSA
F-PROT W32/Trojan2.NHTP
F-Secure Trojan.Generic.4553252
Ikarus Trojan-Dropper.Win32.Sirefef
Kaspersky Trojan.Win32.FraudPack.bejk
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic.dx!ulq
NOD32 (ESET) a variant of Win32/Kryptik.ANP
Microsoft TrojanDropper:Win32/Sirefef.B
Norton Antivirus Trojan Horse
Panda Trj/Zlob.KH
Rising Antivirus Packer.Win32.Agent.GEN
Sophos Mal/FakeAV-FZ
Trend Micro TROJ_GEN.R47E1HS
VirusBuster Trojan.FraudPack.AJMG
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Kryptik.ANP trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) config\xkhotnhz.sav nevű fájlt.

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Classes\ Interface\ { 48eb941c- 463a- cc65- 3a85- 59f0b091f44c} ] " @" =" 123456789" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

  • chronos.cru.fr
  • navobs1.usnogps.navy.mil
  • navobs2.usnogps.navy.mil
  • ntp2.usno.navy.mil
  • tick.usno.navy.mil
  • time.cerias.purdue.edu
  • tock.usno.navy.mil
Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a telepítés során

tevékenység

újraindítja a számítógépet

feltétel

újraindítás után

tevékenység

újraindítja a számítógépet