Létrehozva: 2010-11-15, 10:29:00
Utolsó frissítés: 2010-11-17, 08:43:51
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 877072
Dátum: 2010-05-01
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Kryptik.EBJ trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Malware-gen
AVG Cryptic.IS
Avira TR/Agent.AI.6413
BitDefender Trojan.Generic.KD.9922
e-Trust Win32/FakeAlert.E!generic
F-PROT W32/FakeAlert.FM.gen!Eldorado
F-Secure Trojan.Generic.KD.9922
Ikarus Packed.Win32.Krap
Kaspersky Packed.Win32.Krap.ai
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic FakeAlert!hk
NOD32 (ESET) a variant of Win32/Kryptik.EBJ
Microsoft Rogue:Win32/Winwebsec
Norton Antivirus SecurityToolFraud!Gen4
Panda Trj/Krap.AI
Rising Antivirus Trojan.Win32.Generic.5202D03E
Sophos Troj/FakeAV-BFK
Trend Micro TROJ_FAKEAV.SMES
VirusBuster Trojan.Winwebsec.ESP
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A trójai a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image image image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A Win32/Kryptik.EBJ trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

  • Documents and Settings\All Users\Application Data\<number>\<number>.exe
  • Documents and Settings\<user>\Desktop\Security Tool.lnk
  • Documents and Settings\<user>\Start Menu\Programs\Security Tool.lnk
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl a fájl nevében.
image image image image

A Win32/Kryptik.EBJ trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "<number>"="C:\DOCUME~1\ALLUSE~1\APPLIC~1\31902419\<number>.exe"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop] "Wallpaper"="C:\WINDOWS\Web\Wallpaper\Bliss.bmp"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\UserAssist\{75048700-EF1F-11D0-9888-006097DEACF9}\Count] "HRZR_EHACVQY:%pfvqy2%\Frphevgl Gbby.yax"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\31902419] "Grep"
Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a telepítés során

tevékenység

egy ikont hoz létre az asztalon Security Tool néven

image

feltétel

véletlenszerűen

tevékenység

a következő ablako(ka)t jeleníti meg:

image