Létrehozva: 2010-11-15, 10:39:54
Utolsó frissítés: 2010-11-17, 08:43:52
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 1025024
Dátum: 2010-05-18
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Kryptik.FXW trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:FakeAlert-OJ
AVG FakeAV.CRH
Avira TR/FakeAV.IX.2
BitDefender Trojan.Generic.KD.26118
e-Trust Win32/SecurityTool.EK
F-PROT W32/FakeAlert.HR.gen!Eldorado
Fortinet W32/FakeAV.DO!tr
F-Secure Trojan.Generic.KD.26118
Ikarus Virus.Win32.FakeAlert.OJ
Kaspersky Trojan.Win32.FakeAV.psf
vírusvédelem elnevezés
McAfee FakeAlert-SpyPro.gen.p
NOD32 (ESET) a variant of Win32/Kryptik.FXW
Microsoft Rogue:Win32/Winwebsec
Norton Antivirus Trojan.FakeAV!gen38
Panda Trj/Genetic.gen
Rising Antivirus Trojan.Win32.Generic.522B2392
Sophos Mal/FakeAV-DO
Trend Micro TROJ_FAKEAV.SMBY
VirusBuster Trojan.Kryptik.AFLF
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A trójai a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image image image image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Kryptik.FXW trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

  • Documents and Settings\<user>\Local Settings\Application Data\<number>.exe
  • Documents and Settings\<user>\Start Menu\Programs\Security Tool.lnk
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl a fájl nevében.
image image

A Win32/Kryptik.FXW trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce] "<number>"="\"C:\DOCUME~1\<user>\LOCALS~1\APPLIC~1\<number>.exe\" 0 <number> "
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\UserAssist\{75048700-EF1F-11D0-9888-006097DEACF9}\Count] "HRZR_EHACVQY:%pfvqy2%\Frphevgl Gbby.yax"
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

véletlenszerűen

tevékenység

a következő ablako(ka)t jeleníti meg:

image