Létrehozva: 2010-11-15, 10:41:52
Utolsó frissítés: 2010-11-17, 08:43:52
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 264704
Dátum: 2010-08-30
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Kryptik.GKD trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:FakeAV-ANN
AVG Generic19.AAF
Avira TR/FraudPack.bhge
BitDefender Trojan.Generic.KDV.30926
F-Secure Trojan.Generic.KDV.30926
Ikarus Trojan.Win32.FakeAV
Kaspersky Trojan.Win32.FraudPack.bhge
McAfee FakeAlert-SpyPro.gen.aa
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) a variant of Win32/Kryptik.GKD
Microsoft Rogue:Win32/FakeSpypro
Norton Antivirus Trojan.FakeAV!gen38
Panda Trj/CI.A
Rising Antivirus Trojan.Win32.Generic.522DE75D
Sophos Troj/FakeAV-BRH
Trend Micro TROJ_FAKELRT.SMC
VirusBuster Trojan.FraudPack.ALNQ
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Kryptik.GKD létrehozza a Documents and Settings\ <user>\ Local Settings\ Application Data\ <random\ <random>. exe nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.
image image image image image image image

A Win32/Kryptik.GKD trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "<random>"="C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Application Data\jyunkqeli\<random>.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "<random>"="C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Application Data\jyunkqeli\<random>.exe"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Download] "CheckExeSignatures"="no"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Download] "RunInvalidSignatures"=0x00000001
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\PhishingFilter] "Enabled"=0x00000000
  • teljes lista...
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl. Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

  • antivirmars.com
  • antivirmars.net
Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.