Létrehozva: 2010-11-15, 10:53:30
Utolsó frissítés: 2010-11-17, 08:43:54
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 281600
Dátum: 2010-10-27
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Kryptik.HSU trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Malware-gen
AVG Pakes.HRK
Avira TR/Kazy.2415
BitDefender Gen:Variant.Kazy.2415
Fortinet W32/Agent.PDS!tr
F-Secure Gen:Variant.Kazy.2415
Ikarus Packed.Win32.Krap
Kaspersky Packed.Win32.Krap.ao
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic.dx!umq
NOD32 (ESET) a variant of Win32/Kryptik.HSU
Microsoft Trojan:Win32/Sisron
Norton Antivirus Trojan.FakeAV!gen28
Panda Trj/CI.A
Sophos Troj/Agent-PDS
Trend Micro TROJ_GEN.R4CC3JU
VirusBuster Trojan.Kryptik.BQPU
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A trójai a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/Kryptik.HSU trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

 • Documents and Settings\<user>\Desktop\System Defragmenter.lnk
 • Documents and Settings\<user>\Local Settings\Temp\<long-random-hexa>
 • Documents and Settings\<user>\Local Settings\Temp\<long-random-hexa>.exe
 • Documents and Settings\<user>\Start Menu\Programs\System Defragmenter\System Defragmenter.lnk
 • Documents and Settings\<user>\Start Menu\Programs\System Defragmenter\Uninstall System Defragmenter.lnk
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <long-random-hexa> kifejezés egy hexa karakterekből álló, hosszú karaktersorozatot jelöl.
image image image image image image

A Win32/Kryptik.HSU trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "<long-random-hexa>"="C:\DOCUME~1\<user>\LOCALS~1\Temp\<long-random-hexa>.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Session Manager] "PendingFileRenameOperations"="\??\C:\DOCUME~1\<user>\LOCALS~1\Temp\<long-random-hexa>.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Use FormSuggest"="Yes"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\UserAssist\{75048700-EF1F-11D0-9888-006097DEACF9}\Count] "HRZR_EHACVQY:%pfvqy2%\Flfgrz Qrsentzragre\Flfgrz Qrsentzragre.yax"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\UserAssist\{75048700-EF1F-11D0-9888-006097DEACF9}\Count] "HRZR_EHACVQY:%pfvqy2%\Flfgrz Qrsentzragre\Havafgnyy Flfgrz Qrsentzragre.yax"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings] "WarnOnZoneCrossing"=0x00000000
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\Zones\3] "1601"=0x00000000
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <long-random-hexa> kifejezés egy hexa karakterekből álló, hosszú karaktersorozatot jelöl. Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

 • beautfulice.com
 • searchabout.org
Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a telepítés során

tevékenység

egy ikont hoz létre az asztalon System Defragmenter néven

image