Létrehozva: 2008-07-03, 11:44:46
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:44:42
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 448
Dátum: 1990
Nyelv: Assembler x86-16 bit
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS 3.0+
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Kukac.Nagytud vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Turbo-448
AVG Kukac
Avira (A)
BitDefender Kukac.448.B
e-Trust Nagytud
F-PROT Kukac.448.A
Fortinet Kukac.448
F-Secure Virus.DOS.Kukac.448
Ikarus Virus.DOS.Kukac.448
Kaspersky Virus.DOS.Kukac.448
vírusvédelem elnevezés
McAfee Kukac(Virus)
NOD32 (ESET) Kukac.Nagytud
Microsoft DOS/Kukac.448
Norton Antivirus Kukac.Nagytud
Panda Kukac.448.A
Rising Antivirus Kukac.448
Sophos Turbo-448
Trend Micro POLISH-1
VirusBuster Kukac.448.A
 
 • Egyéb elnevezések: Turbo kukac 448.A,

 • Fertőzés

  A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

  COM fájlok fertőzése


  Tevékenységek

  Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

  feltétel

  a COMMAND.COM fertőzése esetén

  tevékenység

  lefagyasztja a számítógépet


  A fertőzés módszerei

  A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl megnyitása

  Memória

  A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

  A MS-DOS/Kukac.Nagytud vírus memóriarezidens.

  A memóriába telepedés előtt a vírus ellenőrzi, hogy rezidens-e már.


  Egyebek

  A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

  A MS-DOS/Kukac.Nagytud vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

  šdv minden nagytud sŁnak! Turbo @