Létrehozva: 2009-09-10, 17:04:38
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:44:46
Platform: Win32
Típus: vírus
Méret: 325133
Dátum: 2008-12-30
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Lafee.A vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Win32/Badya
BitDefender Win32.Telgip.A
Fortinet W32/Lafee.A
F-Secure Virus.Win32.Lafee.a
Ikarus Virus.Win32.Lafee
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic.dx(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Lafee.A
Microsoft Win32/Daum.A
Sophos Mal/UnkPack-Fam
Trend Micro PE_Generic.DMS
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Lafee.A vírus a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • \dllcache\fp98sadm.exe
  • \dllcache\fp98swin.exe

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_USERS\ . DEFAULT\ Software\ Microsoft\ Windows NT\ CurrentVersion\ Winlogon] " ParseAutoexec" =" 1°" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

tönkreteszi az alábbi fájlokat:

  • C:\Program Files\MSN\MSNCoreFiles\Install\MSN9Components\Digcore.exe
  • C:\Program Files\MSN\MSNCoreFiles\Install\MSN9Components\Msncli.exe
  • C:\Program Files\MSN\MSNCoreFiles\Install\msnsusii.exe
  • C:\Program Files\MSN\MSNIA\msniasvc.exe
  • C:\Program Files\MSN\MSNIA\prestp.exe
  • C:\Program Files\MSN\MsnInstaller\msninst.exe
  • C:\Program Files\WinPcap\rpcapd.exe